Selvskapsprat
Undertegnede var tidligere svært lite komfortabel med de ubehagelige følelsene. Så kom aha-opplevelsen dyttet frem av korona-tiden. Uendelig mye egentid utfordret mange menneskers psyke på den tiden, også min.
Muntlige influensene og barn prater “for seg selv” hele tiden. De skaper bevissthet og samtidig støtter de også seg selv på denne måten.
Forskning bekrefter nevnte med fordel. Psykolog Charles Fernyhough har skrevet bok om nytteverdien av å snakke til oss selv. Komme naturlig i kontakt med følelsene og møte dem slik vi gjorde som barn -uten skam.
Det må innrømmes det føltes rart å gjøre dette. Dørstokkmila måtte tas. Ordene ut av munnen trekker deg over terskelen når ørene mottar det som kommer. Kroppen vil deg vell og reagerer med sympati. Du skjønner hvor landet ligger. Kroppen er mulig litt overrasket også. Det er en fot i bakken på sekunder og du kjenner hva du trenger fort. Det kan fint kamufleres som en telefonsamtale med deg selv.
Her er det deg selv du møter. Det starter med vennlig innstilling.
I praksis gir fokus på vennlig holdning en myk åpning til følelsene. Med tillit oppleves det trygt og effektivt å gå igjennom følelsene som dukker opp.
Det sies vi mennesker får ikke større utfordringer enn dem vi kan takle. Ha mot til å se det som er, møt det, aksepter, slipp det du ikke vil ha og fortsett. Flyt med og nyt det gode som dukker opp.
Fordelene jeg har kjent:
Forstår meg selv bedre
Aksepterer meg selv bedre
Mer venn med meg selv
Mer tålmodig med meg selv
Tar bedre vare på meg selv
Mer tilstedeværende
Mer takknemlig
En fin ventil
Håndterer følelser bedre
Mer helhjertet
Mer tryggere på meg selv
Økt selvmedfølelse
Økt selvfølelse
Økt selvtillit
Lettere ut av tankespinn
Lettere sortering av tanker
Bedre oversikt og perspektiv
Fin forberedelse til samtaler
Fin i planlegging
Løse utfordringer