Glad i deg selv

Alt er mye lettere om du er glad i deg selv

Kan du si til deg selv -du er god nok og aksepter deg som du er? Det betyr ikke nødvendigvis å være enig/og eller fornøyd med alt, men skille -det du gjør -fra verdien du anser deg selv å ha. 

Du er unik og har dine gode ting ingen andre har maken. Å gi deg selv den varmen du trenger for å åpne opp blomstre med det du har er viktig for godfølelsen. 

Aksept er det viktigste. Et trygt indre tar det videre og inviterer til å være glad i en selv og kan vise seg kroppslig som en flott holdning. På samme måte kan den mentale biten påvirkes ved å være bevist den fysiske holdningen med en stødig posisjon. Rette opp ryggen tilfører kraft til hele kroppen. Å smile innover gir en fin topping. Varmen utstråles til omgivelsene.

Det å være grunnleggende glad i seg selv henger sammen med selvfølelsen -hvor ubetinget du er glad i deg selv uten tanke for hva du gjør eller prester. Den påvirkes av omgivelser i oppveksten. Foreldre og omsorgspersoner bidrar ut fra sitt ståsted. Når man flytter ut er det opp til en selv. Å gi seg selv jevnlig en klapp på skulderen er sunt. Da blir tilbakemeldinger fra andre et fint pluss, og ikke noe man blir avhengig av. Å skrive opp det man er fornøyd med selv er å bekrefte seg selv. Å skrive opp det man får av kompliment fra andre blir et pluss. Alt sammen er fint å ta frem på dager man trenger en påminnelse at man har verdi uansett uansett utfall av det man gjør.

Slipp det du ikke kan gjøre noe med

Å holde på uhensiktsmessige følelser reagerer kroppen på som alt annet det er for mye av - det blir giftig. Å si innover; “jeg gjorde så godt jeg kunne med det jeg hadde på det daværende tidspunkt”-kan lette byrden. Å slutte fred med fortiden gjør det lettere gi slipp på følelser som gjør vondt og holder tilbake. 

Den grunnleggende følelsen i oss er å kjenne vi har det godt! Ved å akseptere og slippe løs følelsene som tynger, kommer gleden frem.  

Med aksept godtas nødvendigvis ikke det som har skjedd, men det sluttes fred med følelsene som hendelsen har medført. Det gir mulighet til å gå igjennom følelsene fremfor å motstå dem. Gir man slipp, er det mykgjørende for kroppen å løsne spenninger på denne måten. I fysisk yoga baserer man seg på sammenhengen fysisk og mentalt. Igjennom øvelser og pust gis det slipp og mykner opp eventuelle spenninger i systemet. Kroppen virker bedre og øyeblikkene i livet kan nytes mer. 

Raus med tilgivelse

Det er mye klokskap i å tilgi det som har vært og ikke kan gjøres noe med. Å trykke på reset-knappen for en selv og andre (gjerne uten at de vet det) kan lindre mye smerte. Velge stoisk ro fremfor drama. Stoisisme har vært i vinden en stund, og det med rette. Filosofien er motvekt til opplevde høye stressnivå. I grove trekk handler det om å akseptere og slippe det du ikke kan gjøre noe med.

«Keep calm & carry on» er i ulike varianter blitt populære utrykk, og gir fine påminnelser om ro i budskapet. Ro er i kriya-meditasjon det samme som glede. I fred med deg selv og andre er det rom for å være glad i seg selv og andre.